Avec le Nuggêt en France (semaine 37 et 38 - 2009)

Zondag 13-09

De 13e is het zover. Vertrek vanuit Eelderwolde richting Franse Middelandse zee.  Het doel is onderdelen ophalen voor een oude Citroën HY voor Martin uit Lubersac in de Provincie Bas-Limousin en zon-, zee- en strandbelevenis halen aan de Middelandse zee.

Tussendoor zien wat er te zien is en cultuur snuiven. Onderweg moet de achterbank geruimd worden voor de liftende Belgen Jan en Jan die gaan surfen bij de kust van Bordeaux. Ze vinden het een mooie campignette (kenbaar Belgisch voor camper).Om 22.00 uur komen we aan in Lubersac....een beetje rijgaar en 14 uren verder. 

Maandag 14-09 

We staan op de gratis camping van Wil en Mary. Zij wonen intussen in NL en het huis staat te koop. Fris nachtje, condens tegen het hefdak. Miezer, miezer.....waar is die Franse zon? Martin gaat onderdelen van de HY slopen. Ik ga boodschapjes doen (pain, vin, etc) in de oude plaats Lubersac; moet ook wat te roken hebben. Sigarettenwinkel in Lubersac is failliet; ik moet naar Pompadour...pffff. 15 km extra voor een paar peukjes (moet toch eens van het roken af). Zie in Pompadour een mooi kasteel...lampje gaat branden....Madame de Pompadour....die heeft dit kasteel horizontaal verdiend door ene Lodewijk te verwennen; vervolgens is ze er 1 keertje geweest; de verwende trut.

Voor het kasteel ligt een geweldig concours hippique. Zo groot en mooi heb ik ze zelden gezien. Madame was nogal gek op paardjes en Pompadour heeft dan ook een eigen Harras (wereldberoemde paardenfokkerij). Kasteel en Harras zijn te bezichtingen vanaf 14.30 uur in de middag.

Dinsdag 15-09

De Hy-onderdelen liggen op de aanhanger gepakt en gezakt om op de terugweg opgehaald te worden. Vandaag natuur en cultuur snuiven. We gaan naar de grotten van Cagnac. Heb er al een aantal gezien in Europa maar deze zijn erg mooi. Een handig betonpadje en werkelijk sprookjesachtige omgeving. Zoveel variatie in stalactieten en stalagmieten heb ik nog nooit gezien. Bij de grotten is een camperplaats in het bos met waterpas-plaatsen, picknickplaats; je kunt er gratis overnachten (ik weet niet of het buitentoilet 's nachts open blijft?).

Vervolgens een tuincentrum bezoeken; wat rondloeren en naar olijf- en vijgenbomen kijken. De olijfbomen zijn te duur. Ik koop een vijgeboompje van 1.20 meter voor € 8 met een donkerrode vijg erin. Het is een Bordeaux kleur; leuker dan groene ballen. We dopen het boompje Jean Bordeaux en plaatsen hem in de camper.

Op de terugweg naar Lubersac nog wat "Antiques et Broqantes" winkeltjes bekijken. Takkeduur.....is goedkoper in NL-kringlopen en op NL-rommelmarkten. Weer een illussie minder. De locale rommelmarktjes of de kofferbakverkopen in Frankrijk schijnen leuker en goedkoper te zijn.

We vervolgen onze route middels de kortste route op de Tom-Tom en komen langs een HY-onderdelen sloperij. Martin is acuut weer fit en we gaan kijken. Samen met de eigenaar worden er met veel geweld twee achterdeuren uit een HY gesloopt. Ik besluit intussen Paella te maken (kant en klare gemaksblikken uit de Super-U) en plaats de auto in de berm naast de sloperij. Om 18.00 uur staan er twee deuren naast de Nugget en nuttigen wij het paella-super-U-diner en een salade van tomaten uit de moestuin van Eelderwolde. Ik heb nog een 1p-maaltijd over en loop naar het huis van de sloper......J'ai plus de diner.....of hij het wil hebben....mais sur...paella is tres lekker. Hup, tupperwarebakkie uit de keurige sloperskeuken.....pour demain met een brede lach....merci et au revoir.

Woensdag 16-09

We rijden van de camping La Perouse bij Lubersac richting Dourzanac. Daar is een "Marron Trail", te weten een "tamme kastanje tocht" van een uur. Je kunt dan zien hoe ze hekwerk, vaten, etc. van kastanjehout maken en welke recepten er zijn voor het verwerken van tamme kastanjes. We rijden ons suf door de omgeving, vragen bij plaatselijke kroegen, in supermarkten, de bibliotheek, maar een marron trail......nooit van gehoord. We zijn intussen 2 uren reistijd kwijt en hebben het helemaal gehad met die marrons. 

De tocht gaat verder via de "tour de coeur de Lion de Richard" (Richard Leeuwenhart). We komen langs zijn kasteel...erg mooi en stoer aan de buitenkant; vierkante torens met kantelen en een rode vlag met een leeuw erin wappert fier in de wind.

We overnachten bij de camperplaats Vénerque. Er is plaats voor 30 campers op een sintelbak. Het ligt naast een brede rivier waar een wandelroute langs loopt. Er is naast de camperplaats een kanoverhuurbedrijf. Leuk voor de kids om wat vroeger in de middag aan te komen en even te gaan bootje varen. Toiletblok bij de brug 50 m verderop.

Donderdag 17-09

Oef, oef, oef.....we rijden in z'n 1 en 2 tegen de midi Pyreneeën op richting Andorra stad. Komen dure jet-set ski-oorden tegen. Het wemelt er van de liften en de ski-winkels. Bekende namen (mont Louis) uit reisgidsen schieten (nou ja....kruipen) voorbij. Tanken is lekker goedkoop in Andorra. Je wordt wel gecontroleerd bij de grens op drank en sigaretten. Op het hoogste punt genieten we van het uitzicht.

Ik spreek met de Douanier...blablabla...o.k zegt hij en ik rij verder. Vette stress achter mij en gefluit; dit is vast niet voor mij; ik mocht doorrijden.....twijfel, twijfel. Oei, het is dezelfde man die achter mij aan rent; toch maar stoppen. Een zwaar beledigde en zichtbaar zwetende douanier, beveelt mij terug te rijden. De achterklep en zijdeur moeten open; ik bied mijn oprechte excuses aan en meld hem dat ik werkelijk dacht dat ik door mocht rijden. Zijn witte gezicht krijgt weer wat kleur en de gemoederen lijken gesust; we mogen weer verder. Jeetje wat een gedoe.....we zijn toch EEG-tjes met z'n allen, of zit ik fout?

In Andorra stad zoeken we ons suf naar een parkeerplaats. Het is een helemaal niet zo'n grote stad, compleet ingepakt in een bergmassief. Jeetje, wat zal het hier in de winter donker zijn (krijg een bijna claustrofobische ervaring). Overal worden campers geweerd via balken boven P-plaatsen. Nadat we 3 x de stad rond gereden zijn, volgen we een bord P-Hospitaal. Hier komen we een mega parkeerplaats tegen waar je bijna tegen 0-tarief een dag kunt parkeren. Ook voor grotere auto's. We lopen naar het sience-fiction-achtige gebouw wat we onderweg zagen. Sirius heet het; een glazen ijskristalvormig gebouw. Sprookjesachtig mooi. Binnen spirituele pling-plong muziek, veel glas en rvs en UV- c.q. blauwachtig licht. Het is een spa- en welnesscentre waar je ook kunt dineren. De prijzen zijn niet goedkoop maar ook niet onredelijk naar NL-maatstaven. Dus, een dagje ontslakken kan hier rustig gebeuren.

 

Argeles sur mer. Zon, zee en strand, we hebben het gevonden. Het weer is de afgelopen dagen heerlijk warm naarmate we afzakken richting Mid. zee. Eerst maar eens even badderen en wat liggen opwarmen. Prachtige grote schelpen op het strand; het kind in mij komt boven en ik versier Martin met de schelpen (de foto mocht niet geplaatst worden).

s' Avonds rijden we door naar Leucate op een schiereiland. Je kunt hier blowkarten. Er is een mega grote gratis parkeerplaats voor campers op dit schiereiland en grote vlakke stranden. De camping heeft een blowcartschool. Je kunt hier dus ook lessen volgen. Een mooie rustige (zeer afgelegen) stoere zee-plaats. We maken een nachtelijke strandwandeling. 's Nachts begint het echter behoorlijk te waaien. Ik kan niet meer slapen; het doek klappert heen en weer en de auto rukt ook van links naar rechts. Ik ben bang dat er een scheur in het doek komt. Ik besef op dat moment dat ik eigenlijk helemaal niet weet hoeveel windkracht zo'n doek eigenlijk hebben kan; toch eens navragen thuis. We klappen het dak voor de zekerheid in en slapen verder op het benedenbed.

18-09

Zon, zee strand....eerst weer vitamine D tanken. Na verloop van tijd slaat de verveling weer toe, dus: aankleden, fietsen afladen en richting boulevard voor een lekkere bierre. Als we moeten afrekenen beseffen we weer waarom we eigenlijk gewoon lekker de supermarkt biertjes in en buiten de camper drinken. We gaan richting toeristen markt. Altijd weer verleidelijk, druk natuurlijk en vreselijk kitscherig. Het staat en hangt hier zoals gewoonlijk vol met die typisch verkeerde dingen. Martin vindt een groen-wit sportshirt en ik een zwart-grijs-geblokt topje.... Het is ons weer eens gelukt om iets te kopen wat we eigenlijk niet dringend nodig zijn. Maar ja....de vakantiegeest wil ook wat.

19-09

We rijden verder omhoog langs de kust, richting Narbonne. Onderweg op een parkeerplaats groeien wat jonge vijgjes onder een grote boom. We spitten er drie uit en kopen later een emmer en zetten ze daar in. Eens kijken wat die gaan doen in Nederlandse grond (De Nugget zal de rest van de reis naar vijg ruiken; heerlijk). We maken een stop op het strand van Narbonne plage, we plonzen in zee en laten ons opwarmen op het strand. Het is rustig op het strand, typisch naseizoen; alleen maar 65-plusser. We spelen een partijtje tennis met houten plankjes. Het gaat er al wilder aan toe en we slaan harder en verder. Resultaat; ik geef een mep en sla me bijna een schouder uit de kom....pijn...pijn...m'n maaginhoud komt bijna boven. Nou, dat doen we de rest van de vakantie ook maar niet meer (het is nu 10 oktober en mijn schouder doet nog steeds zeer, waarschuwing voor andere plankjesmeppers).

We rijden door en komen een Vikingmarkt tegen. Ach ja...toch maar even eruit. Veel drama, toneel en figuranten. We kopen op de markt aparte olijven met een puntje eraan. Deze zijn kenmerkend voor de regio waarin we zijn. Smaken prima. Veel lekkere dingen gaan aan ons voorbij, maar we houden ons in. De koelkast in de Nugget ligt nog vol en met dit warme weer hoef je het er niet buiten te leggen want alles krijgt vanzelf pootjes.

We stoppen bij een l' Hospitalet. Hier kun je wijn proeven en kopen. We kopen een 3 liter vaatje en laten dit vollopen met rosé. Achteraf smaakte deze helemaal niet zo lekker. Dom toch.....we hadden hem eerst kunnen proeven. Ach...het komt toch wel op en een warm gezicht krijg je er ook wel van. De volgende wijnproeverij heeft een museum. We mogen door de ondergrondse kelders en zien de honderden vaten met verschillende wijnen liggen. Boven is een uitstalling van foto's en appartuur die gebruikt wordt voor het maken van wijn.

Nog even boodschappen aanvullen in de Carrefour. We hebben wederom een gratis camperplaats vlak naast de Carrefour van Narbonne. 1 euro water en gratis toilet en vuilwatertank storten. Ook deze keer staat de hele camperplaats vol met voornamelijk Franse 65-plussers, verder een enkele Duitse en Nederlandse 65-plusser. Allen rijden in glimmende witte grote joekels van wagens. Zoemmmmmmmmmmmmm, er gaan hydraulische pootjes naar onderen die de camper automatisch stabiel zetten. Rabarber, rabarbar hoor je binnen en dan zoemmmmmmmmmm gaat er een schoteltje omhoog en draait zichzelf in de goede ontvangstrichting. Tsja, de hedendaagse 65-plusser zit niet meer op die leeftijd achter de geraniums van het bejaardenhuis. Onze Nugget valt in het niets tussen al deze grote bakken. Voordeel van vakantie tijdens de 65-plusser periode...rust en stilte in de avond en de nacht. Nadeel van die grote bakken, kunnen niet over die prachtige kleine landweggetjes door lieftallige dorpjes en over druivenplantages haha.

20-09

Het is warm, warm, heerlijk warm. We rijden langzamerhand weer landinwaarts, we moeten de 24e thuis zijn. We komen aan in Béziers en bekijken een oude stadskerk c.q. klooster boven op een heuvel. Een prachtig uitzicht op de rivier en het omringende landschap.

Onderweg zien we het fenomeen Egleses neuf. 9 oude sluizen vlak achter elkaar in het Canal midi. Het gaat op een stuk van 100 meter zo'n 25 meter omhoog met het water. Heel apart. We volgen een boot door de 9 sluizen totdat hij in het hoogte gedeelte van het Canal midi aankomt.

We rijden over sintelpaden door druivenplantages en proeven natuurlijk onderweg af en toe eentje. Dat zal de druiveboer toch niet missen; er liggen er genoeg onder en ik vraag me af of ze niet wat eerder moeten beginnen met oogsten; dat is toch zonde.

We komen 's avonds aan in Cap d' Agde en gaan op een camping staan. Het is tijd voor een warme douche en haartjes wassen. In de avond rijden we op de fiets naar de haven. In deze plaats wemelt het van de appartementjes, die eigendom zijn van botenbezitters. De haven ligt vol met witte glimmende jachten. Het is een klein jet-set oordje met alle bijbehorende vermaak. We rijden met de fiets over de boulevard en bekijken de boten. Er liggen een paar ontzettend grote jachten bij; doet me denken aan een reportage op TV van de Nederlandse man die zich de prins van ........noemt. Het wereldje van kijken en bekeken worden. Er lopen veel mensen met teveel aan glimmende attributen op hun lijf e.d. Het schijnt er toch vrij verveeld het rondje te doen. Uit een van de boulevard-etablissementen klinkt de stem van een ook veels te glimmende karaoke dame. Ik krijg gehoorproblemen en het lampje van mijn fiets knapt kapot. Laat in het donker fietsen we terug naar de camping. Het is een warme rustige nacht.....lekker pitten.

21-09

09.00 uur. Wederom ontbijtje en ochtendbabbeltje gehad en de Nugget een maatje kleiner gevouwen. De reis gaan verder naar een oude stad, te weten: St. Gervais sur Mare. We houden hier een pauze. Op een parkeerplaats wemelt het van de amandelbomen. We plukken een flinke zak vol voor de kerstkoekjes en de Sinterklaas marsepein. We rijden door een prachtig natuurgebied dat "Parc Regional des Grand Causses" heet met een wereld aan haarspeldbochten. Het is weer 1e en 2e versnelling werk. Het zal wel een uitloper zijn van de Pyreneeen. Gelukkig niet zo hoog.

We komen onderweg een middeleeuws dorp tegen met een prachtig kasteel. We besluiten onder bij de rivier te parkeren en te pauzeren en daarna het dorp en het kasteel te bezichtigen Het kasteel heet "Brousse Le Chateau". We vermaken ons er zo'n 1,5 uur. Ik zie ook de prachtige anemonen staan die ik bij ons in de tuin wil hebben. Honorine Jobert (heb er intussen 10 stuks in de tuin staan). Er liggen overal hazelnoten en walnoten in de kasteeltuin en ik eet er wat van. Ze zijn te bitter en het schiet me te binnen dat je de noten een maand moet laten liggen alvorens ze lekker smaken. Eten in de oogstmaand is niet lekker.

We kopen een houten handgemaakt boogje met twee rubberen pijltjes met zuignappen erop voor het buurjongetje van 3 jaar. Kan hij op het erf de zuignappen op appels schieten als het hem lukt (of op het voorhoofd van zijn vader). We rijden op tijd richting La Perouse bij Lubersac om daar halverwege de middag aan te komen. We moeten de fietsen en de fietsendrager nog op de aanhanger persen bij de rest van de spullen en deze klaar maken voor de volgende ochtend als we vertrekken richting Belgie. Ik probeer op de camping in La Perouse zoveel mogelijk amandelen en walnoten alvast te pellen zodat we al die omhulsels niet mee hoeven te nemen. Voor diegene die het niet weet; er zit arsenicum en loog in walnoten. Je vingers worden pikzwart en je krijgt het er de eerste week niet meer af.

22-09

Op tijd vertrekken richting Belgie. Zoals altijd het geval is op de terugweg; er wordt niet teveel gesproken en zoveel mogelijk gereden. Het is een saaie route over de snelweg. Tempo is het motto. We rijden tot vlakbij Antwerpen en komen op een mooie gratis camperplaats op een schiereiland bij de plaats.?????????????? De auto staat vlak naast de dijk van de Schelde. Afgeladen binnenvaartschepen pruttelen voorbij. Het is een oud dorpje met een zeer unieke sluis en watergemaal. We maken 's avonds een wandeling door het dorp en besluiten nog een wijntje te nuttigen in de Nugget. Het begint te miezeren....wat wil je....we zijn ook bijna weer in Nederland. We spelen nog een partijtje schaak, of wat er voor door moet gaan en besluiten op tijd naar bed te gaan. Morgen het laatste stukje nog even en dan om ongeveer 15.00 uur verwachten we onszelf weer terug in Eelderwolde.

23-09

De condens staat sinds twee nachten weer aan het dak. Het moet eerst met een handdoek gedroogd worden alvorens het dak dichtgaat. Het is intussen al een stuk kouder geworden. We besluiten om de slaapzakken beneden op de bank te leggen omdat ze anders het vocht van het dak absorberen. Thuis maar eens bij een mooie dag het dak omhoog zetten en het geheel flink laten drogen en ventileren. De reis verloopt vlotjes en we bereiken om 15.30 uur Eelderwolde. Het is fijn om op vakantie te gaan maar het is ook fijn om weer thuis te zijn. We gaan over tot de after-vakantie- aktie. Uitladen, overtollig voer weer op de plank, was in de machine en campingzaken luchten en opbergen. We hebben een leuke vakantie gehad en heel wat gezien van Frankrijk. Het was zeker de moeite waard en we doen het nog een keertje weer, maar dan door een ander hoekje van France. Vanavond lekker weer op het eigen potje en in het eigen bedje. Daar kan geen France tegenop.

Groetjes,

Martin en Yoka

 

 

 

 

 

 

R.I.P. dear LL-GN-39

 
 
Beste Nugget,
Je tijd is gekomen en je hebt een goede dienst gedaan.
Vele nuggeteers heb je bevredigd en zij zijn met delen van jou heengegaan.
De één zijn brood is de ander zijn dood.
Op je laatste rustplaats jat ik nog je wielen en wat blijft is slechts een hoopje schroot.
R.I.P. dear  LL-GN-39
 
Yoka

Welcome

Recent Photos